Канібалізм, вічна проблема свиней

03 лютого 2023
-
3

Канібалізм, тобто відкушування хвостів і вух, зазвичай стосується відлучених поросят та свиней на відгодівлі. Це призводить до значних економічних втрат, пов’язаних із гальмуванням набору ваги, вибракуванням тварин, підвищенням вартості лікування та навіть смертю.

Існує багато причин канібалізму

Тому хворобу важко визначити - невідомо, яка з причин є основною. На щастя, зменшення факторів, що сприяють канібалізму, допомагає контролювати його виникнення. Канібалізм може бути викликаний:

  • Неправильний мікроклімат у свинарнику, тобто протяги, висока концентрація шкідливих газів, занадто висока вологість. Це також стрес, пов’язаний із поганою вентиляцією та недостатньою температурою в приміщенні. Занадто велика амплітуда температури (день/ніч) теж шкідлива.
  • Годівля - неправильне співвідношення енергії та протеїну в кормі, низький рівень солі, високий вміст мікотоксинів, дефіцит мінеральних речовин. На думку деяких вчених, причиною також може бути дефіцит натрію, міді, цинку, магнію.
  • Умови утримання тварин - скупченість тварин, занадто часте їхнє сортування, які потім змушені заново створювати ієрархію, занадто багато тварин на кормо місце. Підвищення агресивності свиней часто є результатом боротьби за місце біля годівниці, доступ до води та місця відпочинку.

Однією з причин може бути дефіцит солі.

Його рівень у суміші може вплинути на частоту відкушування хвоста. Для балансування рівня натрію в суміші додається сіль. Збільшення його вмісту в кормі дозволяє знизити кількість випадків розгризання до 50%. Якщо ми маємо справу з канібалізмом, можна збільшити рівень солі приблизно на 10 днів.

Варто пам'ятати, що більший рівень солі викликає збільшення кількості споживаної води.

Тому тваринам слід забезпечити необмежений доступ до води. Інакше ми досягнемо результату, протилежного очікуваному – тварини почнуть боротьбу за доступ до води, буде стрес і випадки канібалізму.