Якісний премікс
Хоча процес приготування преміксу здається простим у порівнянні з виробництвом гранульованих комбікормів, це набагато більше, ніж здається на перший погляд. Безліч мікроінгредієнтів з різними фізичними та хімічними властивостями необхідно дозувати в потрібних кількостях і змішати разом, щоб створити сипучу, стабільну, безпилову, негігроскопічну та однорідну суміш, і це ще не кінець. До моменту використання суміші на комбікормовому заводі або змішувачі фермера вона все ще повинна бути однорідною і сипучою. Необхідно, щоб інгредієнти, такі як вітаміни, зберігалися в кормах після процесу виробництва.
Вітаміни
Вітаміни чутливі до розпаду. Негативний вплив на стабільність вітамінів можуть мати кілька факторів: світло; наявність окислювачів або інгібіторів; тепло; вологість повітря; кислотне або лужне середовище. Чутливість до цих факторів різна. Особливо чутливі вітаміни А, К, В6 і В1. Тому виробники вітамінів покращують стабільність, зберігаючи хорошу засвоюваність, наприклад, захищений вітамін А та біологічну активність, як-от адсорбат вітаміну Е. Коудайс знає, що якість вітамінів у різних постачальників може бути різною і може змінюватися з часом, наприклад. через заборону етоксихіну. Наша спеціалізована міжнародна команда експертів керує обширною програмою моніторингу якості та контролю якості.
Вітамін А як приклад
Останні 2 роки вітамін А перебуває під пильною увагою через заборону на використання етоксихіну як антиоксиданту для покриття вітаміну А. Добре відомо, що виробники були змушені змінити дизайн свого вітаміну А, що, можливо, призвело до нових відмінностей між постачальників. Нещодавно Коудайс провів великий дослідницький проєкт, в якому було перевірено 7 різних комбінацій продукт/постачальник чистого вітаміну А. Ці продукти також були випробувані в 3 різних преміксах з різним складом і різним вмістом хлориду холіну, мікроелементів та носіїв. Усі продукти та премікси були випробувані в день виробництва (t=0); і в 3, 6 і 9 місяців. Очікуваний рівень вітаміну А в 0,5% преміксі становив 2 мільйони МО/кг преміксу. Результати двох найбільш стабільних і 2 найменш стабільних чистих продуктів показані на малюнку 1. На малюнку 2 показані результати 2 преміксів з найвищим і 2 з найнижчим рівнем відновлення.
Великі відмінності в результатах
Результати на малюнку 1 виражені як відносне значення у порівнянні з першим вимірюванням на день 0. Таким чином, ефект можливого передозування вітаміну А в чистому продукті враховується. Коефіцієнт відновлення чистого продукту при t=o варіювався від -8% до +10% у середньому на 100,8% у порівнянні зі значеннями специфікацій постачальника. З малюнка 1 видно, що існують суттєві відмінності між різними комбінаціями постачальник/продукт. З результатів на малюнку 2 очевидно, що стабільний чистий продукт не обов’язково означає, що він також є найбільш стабільним продуктом у преміксу. Можливим поясненням може бути те, що покриття певного продукту недостатньо міцне, щоб витримати абразивний процес виробництва преміксів. Інша ймовірність полягає в тому, що вітамін А недостатньо стабілізується антиоксидантами, такими як BHT, і що вітамін А частково окислюється.
Висновок
Зрозуміло, що рівень вітаміну А в чистих продуктах і стабільність цих чистих продуктів, а також преміксів відрізняються. Тому ми проводимо цей тип досліджень і продовжуємо стежити за вмістом вітамінів у преміксах. Дозволяє отримати найкращі за ціною та якістю премікси в будь-який момент часу.