Раціон молочного стада
Оскільки раціони повинні приносити прибуток, ефективність раціону на молочній фермі має ключове значення. Ефективність раціону виражається в кілограмах молока з поправкою на жир і білок (МЖБМ), виробленого дійним стадом на основі кілограмів спожитої сухої речовини. З економічної точки зору, для молочної ферми важливо, щоб виробництво на кілограм сухої речовини було якомога вищим. Припускаючи рівні витрати, це збільшує грошовий прибуток ферми. Економічні розрахунки з оцінкою нової стратегії ведення господарства чітко демонструють, що фермі легше виконувати свої планові зобов’язання, коли, окрім будь-якого зростання кількості корів, вона також реалізує більший рівень виробництва.
Покращене використання грубих кормів
Врожайність з гектара, висока якість і смак грубих кормів є кількома важливими факторами для досягнення більшої ефективності корму. Додана вартість якісних грубих кормів значною мірою визначає ефективність раціону на молочній фермі. Це пояснюється тим, що понад 50 відсотків загального раціону складається з грубих кормів. Відсоток грубих кормів у раціоні кормозмішувача ще вищий, отже, це є ключовим визначальним фактором для загального споживання сухої речовини. Загальна вартість грубих кормів на фермі зі сотнею корів становить понад 134100 євро.
Кількість | Споживання сухої речовини на добу | Суха речовина на рік, (тонн) | Вартість (0,15 євро за кг) | |
Дійні корови | 100 | 20 | 730 | 109500 |
Молодняк худоби | 60 | 7,5 | 164 | 24,600 |
Всього | 160 | 894 | 134,100 |
Таблиця 1. Вартість грубих кормів на молочній фермі з утриманням 100 дійних корів і 60 голів молодняку
Підвищення ефективності кормів починається з обмеження втрат при силосуванні та небажаних втрат. У середньому ці втрати виглядають так:
- Втрати з поля: 0 - 15%
- Втрати соку при пресуванні: 0 – 8%
- Втрати при бродінні: 4 - 10%
- Нагрівання та цвілі 0 - 40%
Завдяки максимальному обмеженню цих втрат кожен кілограм сухої речовини зберігає вищу поживну цінність для підтримки корови та надання їй можливості виробляти молоко. З програмою розрахунку співвідношення FeedExpert, Коудайс надає розуміння ефективності годування кожного розрахованого раціону. Крім того, програма розраховує фактичну ефективність корму. Це робиться на основі поточних даних для завантаженого раціону мінус залишки корму, вироблені кілограми молока та концентрації (рис. 1).
Фактори, які можуть вплинути на розрахунок ефективності раціону:
- Основні припущення для розрахунку: розраховано порівняно з реальною ситуацією
- Відсоток сухої речовини в силосах (гомогенний силос)
- Годувати іншим тваринам
- Залишки корму (оцінка на основі зважування)
- Молоко, поставлене на фабрику, проти загальної кількості виробленого молока
- Обмеження втрат при силосуванні та зберіганні є першим виграшем.
Результат ефективності раціону відрізняється залежно від ферми та залежить від умов. На результат впливають такі моменти:
- Відсоток силосування та втрати харчової цінності
- Рівень виробництва молока дійного стада
- Якість грубих кормів: поживна цінність, споживання корму та смак
- Стадія лактації молочного стада
- Енергетичне та білкове покриття
- Середній вік тварин у період лактації
Ефективність раціону дійного стада повинна бути в межах 1,35-1,55. Це означає, що з 1 кг сухої речовини в раціоні можна отримати від 1,35 до 1,55 кг молока.
Малюнок 1. Коли ви покращуєте ефективність кормів, ви збільшуєте доходи, а витрати залишаються незмінними
З підвищенням ефективності корму з 1,25 до 1,35, середня молочна ферма на 100 дійних корів економить приблизно 180-200 тонн грубих кормів. При середній ринковій ціні 40 євро за тонну це становить 7000 євро на рік. Розрахунок і контроль ефективності вашого раціону разом зі спеціалістом Коудайс дає позитивний результат.