Причини розвитку кокцидіозу

05 травня 2023
-
2

Інтенсивне виробництво та потреба високої продуктивності(мяса) призводять до більшої інвазії кокцидій.

Що саме сприяє розвитку кокцидіозу?

Розвиток кокцидіозу у птиці є серйозною проблемою для фермерів, яка може привести до значних втрат у птахівництві. Ми перелічимо основні фактори які можуть сприяти поширенню цієї хвороби:

  • висока щільність на м2(не більше 17голів або 42кг на м2) і великі ферми з птицею різного продуктивного віку(вікові групи);
    стрес – знижує імунітет птиці;
  • послід – якщо його не вивезти протягом попередньої посадки, він накопичує ооцисти, що виділяються з калом;
  • особливо при високій щільності птиці;
  • короткі проміжки між посадками ;
  • неправильні умови утримання в пташнику – занадто висока вологість повітря, підстилка (що сприяє кокцидіозу птиці) і погана вентиляція – сприяють захворюванням, не тільки кокцидіозу;
  • відкриті системи напування – вони сприяють випаровуванню води та зволоженню підстилки під краплезбирачами, тому варто час від часу замінювати систему напування на таку, з якої птиця буде менше розливати води;
  • занадто висока температура, що сприяє меншому споживанню корму, що водночас зменшує надходження кокцидіостатика (який міститься в кормі);
  • ураження птахів бактеріальними й вірусними захворюваннями;
  • експлуатація ферми людьми – погана гігієна.

Якщо ми усунемо або зменшимо ці фактори, ми зменшимо ризик поширення кокцидій. І цим саме покращимо фінансовий результат ферми.